2010-05-10 12:03:09• hírek • Szatmár.ro

Bemutatjuk a szakértőket

Szakértő bemutató cikksorozatunkban ezennel Dumitrán Zsoltot, a Szatmár.ro lovas-terápia szakértőjét mutatjuk be közelebbről olvasóinknak.

Dumitrán Zsolt 1973. április 20-án született Szatmárnémetiben. Tanulmányait a "Taian Vuia "Iskolaközpontban végezte. Az érettségi után, néhány évig nem tudta pontosan, hogy mi a feladata az életben. Állatorvos, sporttanár, gyógypedagógus, vagy pap szeretett volna lenni. Csipegetett innen is, onnan is, amíg végül világossá vált a feladat: oktatás, sportolás, gyógyítás lóval.

Szakértőnk célja érdekében Nagyváradon végezte el a gyógytornász főiskolát, azután pedig beiratkozott a Magyar Lovasterápia Szövetség által szervezett, hippoterápiára. Szakértőnk további tervei között szerepel több lovas versenyen való részvétel, valamint romániai lovasedzői minősítés megszerzése. „A lovasterápiás tevékenységem  úgy kezdődött, hogy egy ismerősöm megkérdezett: nem lenne kedvem nevelőként dolgozni Alsó-Homoródon a Caritas Szervezet által működtetett üdülőházban? Itt fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok üdültek. Itt volt (még most is van) egy Ausztriából származó ló, Emily. Ezen a lovon kezdtem lovagoltatni a gyerekeket. Persze ez még nem volt terápia, de ekkor kezdtem arról értesülni, hogy a nyugati országokban már évtizedek óta használják a lovakat terápiás célokra is" - mesélte el szakértőnk.

Zsolt lassan négy éve különböző helyszíneken folyamatosan foglalkozik lovasoktatással és lovas-terápiával. Jelenleg a sárerdei fácántelepen tevékenykedik, ahol egy magas szintű lovas-bázis létrehozását tervezik. Lovasoktatói munkájának a célja, hogy a jövendő lovasoknak megtanítsa a a lóval való helyes - embereknek biztonságos és az állatot kímélő - bánásmódot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: